Groei in AGF-sector

Met polypropyleen-verpakkingen zien we groei in bewerkte AGF-sector
MikoPac is een Belgische bedrijf dat gespecialiseerd is in kunststof verpakkingen. Deze worden gemaakt van polypropyleen. “De reden dat we verpakkingen maken van polypropyleen is dat dit materiaal grote temperatuurveranderingen op kan vangen”, vertelt directeur Karl Hermans. “We bedienen veel verschillende segmenten, waaronder de AGF-sector. “Onze klanten leveren met name bewerkte AGF. Dit komt omdat de verssector vooral interesse heeft in PET, doorzichtig kunststof. Polypropyleen is voor hen vaak niet transparant genoeg.”

Lees meer op www.agf.nl

Koningspaar

Koningspaar voortaan kreukvrij op staatsbezoek
Turnhout, 5 december 2014 – Vandaag bezochten koning Filip en koningin Mathilde het Textielincubatiecenter (TIC) in Ronse. Tijdens hun bezoek kreeg het koningspaar uitleg bij een aantal projecten, waaronder de Shirtcase van Miko. In het kader van een innovatietraject, is Miko ten rade geweest bij het TIC om de mogelijkheden van een kunststofverpakking voor de textielsector te onderzoeken. Dat leidde tot de recent gelanceerde Shirtcase, een handige oplossing om een overhemd of blouse kreukvrij mee te nemen in je bagage.

Ronse-20141205-01Het team van Miko kreeg de tijd om hun project uit te leggen en te tonen hoe de Shirtcase gebruikt wordt, om vervolgens de vragen van het koningspaar te beantwoorden.
Uiteraard ontvingen de koning en koningin ook hun eigen Shirtcase, één in de Belgische driekleur nog wel.

“Speciaal voor deze gelegenheid hebben we een tricolore Shirtcase geproduceerd. We zijn er trots op dat we als Belgisch familiebedrijf dankzij innovatieve projecten als de Shirtcase, nieuwe markten kunnen benaderen. Nog maar een goede maand geleden hebben we de Shirtcase gelanceerd, en nu kunnen we deze “limited edition” al overhandigen aan het koningspaar, een hele eer.” Aldus Frans Van Tilborg, CEO van de Miko-groep.

Voor meer info zie ook: www.shacklestone.com

Shirtcase

Een handige oplossing om een kreukvrij overhemd mee te nemen. De Shirtcase is voortgekomen uit de innovatiecultuur die Miko sinds 2 jaar nastreeft binnen de groep.

Enkele jaren geleden zijn bij Miko diverse initiatieven genomen om een innovatiecultuur te scheppen waarbij alle afdelingen en werknemers betrokken worden. Innovatie is bij Miko dus niet enkel het privilege voor de R&D-afdeling of voor het hogere management. Innovatie hoeft binnen Miko ook niet wereldschokkend te zijn; zowel grote als kleine vernieuwingen worden opgenomen. Miko beoogt een open innovatiecultuur waarbij alle goede ideeën een deel kunnen winnen van een substantiële innovatieprijs die jaarlijks uitgereikt wordt.
Werknemers krijgen ook de kans deel te nemen aan de Leerstoel Robert Baron Stouthuysen, een intensieve innovatie-opleiding die afsluit met een inspiratiesessie in India. Ondertussen hebben al 7 werknemers dat postgraduaat succesvol afgerond.

Twee van hen vormden een team en werkten een creatief idee uit voor Miko Pac, de kunststofverwerkingsafdeling. Zij wilden de focus verleggen van verpakkingen voor de voedingssector naar consumer goods en ontwierpen een lifestyleproduct voor de veeleisende en actieve consument. 
Het concept werd “Shirtcase” gedoopt, een compacte en lichte oplossing om je overhemd zonder kreuken mee te nemen in je handbagage, rugzak of fietstas. En voor wie niet zo bedreven is in het plooien van hemden? Geen paniek: bij de Shirtcase is een handig vouwplankje voorzien.
De Shirtcase is beschikbaar in verschillende kleuren en geeft ook talloze mogelijkheden tot private label.

Aldus Frans Van Tilborg, CEO van de Miko-groep: “Het project vergde heel wat prefinanciering, die niet zomaar werd vrijgegeven. Het project-team moest eerst het potentieel onderzoeken. Ze gingen dus de baan op om de marktinteresse te peilen. Nadat e5, Formen en Fiets! belangstelling toonden ontving het team de fondsen om het product verder te ontwikkelen. Het project werd dus benaderd als een “start up”, waarbij het team de “investeerders” – met name Miko – moesten overtuigen.”
“Het valt op hoe de betrokken werknemers bereid zijn “hun baby” in de eigen tijd verder te voeden. De “kick” die ontstaat naarmate het product concreter wordt, werkt aanstekelijk. Kortom, innovatie wordt motivatie, mikovatie… Met dergelijk intern ondernemerschap wensen we bij Miko een innovatieve en ondernemende spirit te cultiveren.”, voegt Frans Van Tilborg er nog aan toe.

Intussen is de Shirtcase verkrijgbaar in alle winkels van E5 Mode, Formen en Fiets! en via de webshop van Shacklestone.
Voor meer info zie ook: www.shacklestone.com.

Azië

Miko, de op Euronext Brussel genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist, stapt in een 50 % partnership met het in Jakarta (Indonesië) gevestigde Innoware. Innoware is een kunststofverwerkende onderneming die actief is in dezelfde doelmarkt als Miko Pac. Innoware bereikt met 277 werknemers een omzet van 4,5 miljoen euro.

innoware_producten
Innoware is sinds 2007 actief in de productie van kunststofverpakkingen. Er werken momenteel 277 mensen en de omzet bedraagt ongeveer 4,5 miljoen euro. Innoware heeft twee afdelingen. Bij “Packaging” worden kunststofdoosjes geproduceerd voor de voedingsindustrie, voornamelijk voor roomijs. De “Promo”-afdeling focust zich op de productie van kunststof promotieproducten, zoals bijvoorbeeld zeepdoosjes of bekers.

Frans Van Tilborg, CEO en gedelegeerd bestuurder van de Miko-groep, commentarieert: “Met onze productievestigingen in België en Polen en ons verkoopkantoor in Duitsland zijn wij goed in staat de Europese markt te dekken. Voor Miko Pac is nu de tijd gekomen om de pijlen ook te richten op Azië, een project ingegeven door de lange termijn.

Enerzijds geloven wij inderdaad dat Indonesië op lange termijn veel potentieel heeft, dankzij de meer dan 250 miljoen inwoners en de snel groeiende middenklasse. Indonesië kan door zijn goede centrale ligging ook toegang verschaffen tot de megabevolking van het hele Aziatische continent.

Anderzijds is deze overname geïnspireerd door het feit dat grote voedingsconcerns geleidelijk overstappen van “regional” naar “global suppliers”. De laatste tien jaar zagen we al een duidelijke evolutie van “local” naar “regional suppliers”. De aankoopbeslissing wordt dus niet meer genomen op Belgisch, maar op Europees niveau. Deze tendens wordt nu geleidelijk vertaald naar “global”, zodat wij aangespoord worden ons cliënteel te volgen richting Azië. Het is dus niet onze bedoeling om Europa te gaan bevoorraden vanuit Indonesië.

Mede-gedelegeerd bestuurder Jan Michielsen voegt er aan toe: “Er is bij Innoware al heel wat technische kennis aanwezig, maar via dit partnership kunnen we met onze eigen knowhow en kwaliteitsnormen waarde toevoegen waar beide partijen beter van worden. Innoware is momenteel ook aan uitbreiding toe. Vandaar onze intentie om gezamenlijk een “green field” op te starten volgens de normen die we zelf in Europa hanteren, zowel op vlak van infrastructuur als van kwaliteit.

Interessant voor ons is ook dat de Indonesische markt voor kunststofverpakkingen momenteel nog de focus legt op kleine individuele portieverpakkingen, voornamelijk in kunststoffolies. Dit maakt de prijs per eenheid product voor de consument aanvaardbaar. Door de groei van de economie en de middenklasse, en de toename van de koopkracht die daarmee gepaard gaat, wordt verwacht dat de vraag naar gezinsverpakkingen in de toekomst zal stijgen. En het zijn nu net die verpakkingen waarin wij ons specialiseren, o.m. voor roomijsdozen, margarine, etc.”

Lees hier ook het artikel in De Tijd.

Lees hier het artikel over dit onderwerp in Trends magazine.

Groenland

Net gebeld door Dixie Dansercoer. Meestal worden we gecontacteerd door voedselproducenten maar sporadisch zit er ook een ontdekkingsreiziger tussen.

Hij was op zoek naar onze producten om zijn volgende expeditie voor te bereiden. Groenland ditmaal.
Toch even verifiëren of hij wel juist verbonden was… “Jazeker, ik heb Miko Pac bakjes nodig!”.
Dan volgde er een leuk verhaal.
Blijkbaar gebruikt Dixie Dansercoer de bakjes om blokken voedsel mee in te vriezen in een mooie rechthoekige vorm. Deze diepvries blokken stapelt hij allemaal netjes in zijn slee. Doordat alle voedselblokken exact dezelfde vorm en formaat hebben, kan hij veel plaats besparen.
Omdat we werken met de nieuwste productietechnieken hebben onze verpakkingen zeer dunne wanden. We beperken onze impact op het milieu door een minimaal grondstofgebruik. Toch zijn de wanden zeer breukbestendig dankzij een hoge flexibiliteit.
Ideaal dus om te gebruiken als vormdeel om voedselpakketten mee in te vriezen. Misschien ook een leuk idee: de eetbare iglo? Ontdekkingsreizigers mogen ons steeds contacteren!
3-frozen-bricks

Dixie Dansercoer

Evenwicht

Als er in een onderneming evenwicht zit, dan moet je je serieus zorgen maken. Frans Van Tilborg (47) werkt sinds 1990 bij Miko, de beursgenoteerde onderneming uit Turnhout die de verkoop van koffie combineert met de productie van kunststofverpakkingen…

Lees het volledige artikel op trends.knack.be