Azië

  • april 23, 2014

Azië

Miko, de op Euronext Brussel genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist, stapt in een 50 % partnership met het in Jakarta (Indonesië) gevestigde Innoware. Innoware is een kunststofverwerkende onderneming die actief is in dezelfde doelmarkt als Miko Pac. Innoware bereikt met 277 werknemers een omzet van 4,5 miljoen euro.

innoware_producten
Innoware is sinds 2007 actief in de productie van kunststofverpakkingen. Er werken momenteel 277 mensen en de omzet bedraagt ongeveer 4,5 miljoen euro. Innoware heeft twee afdelingen. Bij “Packaging” worden kunststofdoosjes geproduceerd voor de voedingsindustrie, voornamelijk voor roomijs. De “Promo”-afdeling focust zich op de productie van kunststof promotieproducten, zoals bijvoorbeeld zeepdoosjes of bekers.

Frans Van Tilborg, CEO en gedelegeerd bestuurder van de Miko-groep, commentarieert: “Met onze productievestigingen in België en Polen en ons verkoopkantoor in Duitsland zijn wij goed in staat de Europese markt te dekken. Voor Miko Pac is nu de tijd gekomen om de pijlen ook te richten op Azië, een project ingegeven door de lange termijn.

Enerzijds geloven wij inderdaad dat Indonesië op lange termijn veel potentieel heeft, dankzij de meer dan 250 miljoen inwoners en de snel groeiende middenklasse. Indonesië kan door zijn goede centrale ligging ook toegang verschaffen tot de megabevolking van het hele Aziatische continent.

Anderzijds is deze overname geïnspireerd door het feit dat grote voedingsconcerns geleidelijk overstappen van “regional” naar “global suppliers”. De laatste tien jaar zagen we al een duidelijke evolutie van “local” naar “regional suppliers”. De aankoopbeslissing wordt dus niet meer genomen op Belgisch, maar op Europees niveau. Deze tendens wordt nu geleidelijk vertaald naar “global”, zodat wij aangespoord worden ons cliënteel te volgen richting Azië. Het is dus niet onze bedoeling om Europa te gaan bevoorraden vanuit Indonesië.

Mede-gedelegeerd bestuurder Jan Michielsen voegt er aan toe: “Er is bij Innoware al heel wat technische kennis aanwezig, maar via dit partnership kunnen we met onze eigen knowhow en kwaliteitsnormen waarde toevoegen waar beide partijen beter van worden. Innoware is momenteel ook aan uitbreiding toe. Vandaar onze intentie om gezamenlijk een “green field” op te starten volgens de normen die we zelf in Europa hanteren, zowel op vlak van infrastructuur als van kwaliteit.

Interessant voor ons is ook dat de Indonesische markt voor kunststofverpakkingen momenteel nog de focus legt op kleine individuele portieverpakkingen, voornamelijk in kunststoffolies. Dit maakt de prijs per eenheid product voor de consument aanvaardbaar. Door de groei van de economie en de middenklasse, en de toename van de koopkracht die daarmee gepaard gaat, wordt verwacht dat de vraag naar gezinsverpakkingen in de toekomst zal stijgen. En het zijn nu net die verpakkingen waarin wij ons specialiseren, o.m. voor roomijsdozen, margarine, etc.”

Lees hier ook het artikel in De Tijd.

Lees hier het artikel over dit onderwerp in Trends magazine.